sâmbătă, 22 martie 2014

Optiuni

De la o vreme, cât mai devreme dacă te duce capul, ar cam trebui să te gândeşti să îţi iei şi tu casa ta, să nu mai staii pe la alţii. Şi imediat ce ţi-a trecut prin cap gândul ăsta începe nebunia şi încep curentele de opinie. Adică nah doar nu credeţi că avem specialişti numai în creşterea copiilor pe care nu îi au? Nope, noi suntem o ţară multilateral dezvoltată şi avem idei despre orice.
Există aşa cum spuneam trei curente mari şi late cu unele interacţiuni pe margini.
1.     Pro activi care spun cumpără
2.     Reflexivii care spun economiseşte
3.     Je m’anfişiştii care spun: la ce îţi trebuie casă
Despre Proactivi va trebui să ne  ocupăm în mai multe postări pentru că întâmplător fac parte din ei şi logic le fac reclamă.
Despre je m’anfişişti nu avem de dezvolta şi atunci rămân aici reflexivii.
Ei au dreptate sub unele aspecte, e puţin probabil să îţi poţi cumpăra o casă cash de cum îţi vine ideea.   
Amu’ dacă ai unde sta de gratis ( mama, tata, mătuşa Tamara) genial, stai acolo un an doi şi pune cu sfinţenie departe banii pe care i-ai fi aruncat în gura băncii pe post de rată. Trebuie să te avertizez că în toate cazurile de mai sus convieţuirea cu susnumiţii va atrage nişte frecuşuri şi limitări pe care e bine să ştii dacă le poţi accepta.
Dacă poţi sta fără alte persoane în casa cuiva gratis atunci nu ezita, fă asta dar poartă-te ca şi cum ai avea deja creditul, un avans mare echivalează cu o rată mică mai târziu.
Dacă trebuie să stai în chirie  pe perioada în care economiseşti, mai gândeşte-te, cu un credit bun chiria ar putea fi numai cu câteva zeci de lei mai mică decât rata. În cazul creditului, achitând numai rata, fără alte economii la finalul a 25-30 de ani rămâi cu o casă. În cazul chiriei la finalul a 25-30 de ani casa este tot a proprietarului şi tu ai numai cât ai pus deoparte pe lângă chiria plătită.
În afară de astea trei opţiuni altele nu prea ai, exceptând situaţia în care decizi să trăieşti o vreme la cort, în rulotă sau sub cerul liber.

Stai un pic gândeşte-te din ce categorie faci parte şi apoi dă click pe varianta care ţi se potriveşte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu